Сезоната на јагоди „ни чука на врата“: Направете џем, сок или сладолед

Мирисна, слатка и освежувачка – јагодите се обожавани пролетни плодови чиј вкус сакаме да го задржиме во наше присуство и кога ќе им помине времето. Лесно се подготвуваат, затоа сите десерти ќе бидат брзи и лесни.
Сокот од јагода е најлесно да се подготви во блендер – додадете малку шеќер, банани, млеко или јогурт, а ако не сакате дополнителни засладувачи, отфрлете го шеќерот. Пијте го што е можно побрзо бидејќи овошјето лесно ја менува својата структура и боја и лесно се расипува со стоење.
Овошен сируп од јагода
Околу 700 гр шеќер и две вреќи лимонска киселина се ставаат на три килограми јагоди. Овошјето измијте го, исчистете го и гответе го околу 30 минути со два литра вода. Потоа изладете, додадете шеќер, лимонска киселина и три литри вода и оставете да зоврие. Истурете во добро измиени и пастеризирани стаклени шишиња.
Џем од јагоди
Ако сакате малку поинаков џем, можете да додадете сок од лимета наместо лимон или да додадете неколку лисја од нане. Можете да пржете исецкани бадеми во тава без масло и да ги измешате во врелиот џем. И, ако сте расположени да експериментирате со повеќе зачинети вкусови, додадете една лажичка мелена зелена паприка во џемот и варете ја со јагодите.
Метежот и соковите најдобро се готват во голема чинија што треба да биде половина полна, за смесата да не зоврие. На ладно и темно место, домашниот џем ќе биде добар 6-12 месеци.
Рецепт за џем:
Состојки: 800 гр шеќер, 1 кг јагоди, лимон
Подготовка: Измијте ги јагодите, исчистете ги и ставете ги во сад со дебело дно. Исцедете го лимонот, истурете го сокот врз јагодите и загревајте со постојано мешање. Кога смесата ќе зоврие, постепено додавајте го шеќерот и варете со често мешање околу еден час, додека не стане густ како мед. Ставете го врелиот џем во топли тегли стерилизирани во рерна или топла вода и цврсто затворете ги со капак.


Рецепт за сладолед со јагоди
Состојки: 2 чаши млеко, 2 чаши шлаг на база на млеко, 1 чаша шеќер, 1/4 чаша сол, 2 лажички екстракт од ванила, 2 чаши мешани свежи јагоди
Подготовка: Прво измијте, исчистете ги и измешајте ги јагодите во блендер. Потребни ви се две чаши мешани јагоди. Измешајте ги сите состојки во мешалка и поделете ги на чинии за замрзнување на сладолед. Оставете неколку часа и вашиот домашен десерт е подготвен. Ако сакате да ја подобрите бојата, можете да додадете две капки црвена боја за храна.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.