Сладоледот дефинитивно не е десерт исклучиво за топли лета. Секако дека го сакаме овој прекрасно свеж деликатес во зима. Затоа, ви го препорачуваме овој сладолед од лешници и цимет. Овој брз и лесен рецепт за крем сладолед од лешник со цимет е совршено освежување дома во зима. Можете лесно да го направите без машина за сладолед. Плус, подготовката е многу едноставна! Вие само треба да ги измешате состојките и потоа да замрзнете.
Состојки: • 100 мл млеко • 3 лажички цимет • 3 лажици ракија од лешник • 2 лажици мус од лешник • 1 конзерва засладено кондензирано млеко • 500 гр шлаг крем • 2 лажици масло од лешник • 2 лажици крокети лешник
Подготовка: 1. Прво, изматете го кремот во шлаг. Измешајте кондензирано млеко, млеко, масло, мус од лешник, ракија и цимет. Потоа измешајте го шлагот во кремот. 2. Подредете калап за торта или пластичен сад (обликот и големината не се важни) со фолија за храна и истурете ја смесата за сладолед. Најдобро е да го оставите сладоледот во замрзнувач преку ноќ.
Совет за сервирање: послужете го сладоледот во мали чинии и украсете со сируп од лешник, јаворов сируп или ликер од кафе и мелени лешници.