Омилено летно овошје на сите им се црешите, а веќе е сезона и ги има и по маркетите, па експертите открија како да го изберете највкусното овошје.
Квалитетот на црешите можете да го проверите само по нивниот изглед или мирис, а експертите советуваат да изберете полесни, сочни овошја кои немаат оштетувања на површината или брчки на кожата.
„Внимавајте на бојата: таа варира од сорта до сорта, но во секој случај треба да биде „силна”. Кога ќе се притисне, црешата треба да ја задржи својата густина. Ако е мека, тогаш е или презрела или расипана”, велат тие.
Според професорката по агрономија, Ирина Махонина, важно е да се внимава на кожата.
Ако овошјето се чува во пластична кеса, тогаш на неговата површина не треба да има знаци на влага. Во спротивно, тоа ќе го забрза расипувањето и ќе го скрати нивниот рок на траење.
Зошто е добро да се јадат цреши?
Сочни, слатки, богати со витамините Ц, А и Е, црвените, розовите и жолтите цреши се пријатни за око и желудник. Нутриционистите ги препорачуваат во неограничени количини бидејќи го чистат телото од токсини и не го иритираат желудникот.
Го нормализира притисокот
Црешата има исклучително месести и слатко овошје кое е одличен извор на калиум, железо, цинк, бакар и манган. Калиумот е минерал кој е важен за правилното функционирање на срцето и го одржува крвниот притисок на нормално ниво.