Сутлијаш со бело чоколадо и лешници: Комбинација што сите ја сакаме

Состојки:
1 литар млеко
100 мл. вода
110 гр. ориз
200 мл. слатка павлака
70 гр. бело чоколадо
100 гр. мелени печени лешници
3 еднакви лажици шеќер
30 гр. путер
1 лажица арома на ванила
2 лажици ванилин шеќер
Инструкции за подготовка:
Истурете млеко, вода во шерпата и оставете да зоврие. Додека млекото полека се загрева, измијте го оризот во повеќе вода и оставете го да стои во топла вода. Кога млекото и водата ќе се варат, ставете го оризот во шерпата (без водата во која стоеше). Гответе на тивок оган, често мешајќи, за да не изгори. Кога оризот е убаво варен и задебелен, додадете слатка павлака, ванилин шеќер, арома на ванила и бело чоколадо.
Мешајте додека не зоврие потоа додадете шеќер и лешници. Оставете уште 2-3 минути и извадете ја шерпата од шпоретот. Додадете путер и мешајте додека не се стопи. Сервирајте топло или ладно, како сакате, украсете со парчиња лешници, малини или некое друго овошје. Пријатно!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.