Кажете им збогум на влажните салати! Со неколку едноставни совети, вашата салата ќе трае подолго
Се чини дека зелената салата се „расипува“ штом ќе ја отворите. Обично или се собира или се суши и навлажнува, а потоа е неупотреблива. Речиси никогаш не се случува да успеете да ја потрошите целата салата од кесичката пред да се расипе. Но, со овие совети, можете да направите да трае малку подолго од вообичаеното.
Најважно и најлогично е темелно да се прегледаат салатите во продавницата и да се избере онаа што е во врвна состојба. Деликатните зеленила како рукола и бебешки спанаќ имаат ограничен отпор. Листовите зелена салата кои се претходно исечени се веќе во фаза на распаѓање, па попаметно е наместо во вреќички да се купат цели главици зелена салата.
Ставете салфетка во кесичката со зеленило за да ја отстраните влагата и да спречите расипување. Проверете дали температурата во фрижидерот е доволно ниска. Ако забележите дека некој лист почнал да скапува, брзо отстранете го бидејќи ги влече и другите лисја. Има причина зошто смесата за салата во вреќички е толку популарна. Тие се згоден и ефикасен начин да се задржи свеж зеленчукот во кујната без да се купи куп различен лиснат зеленчук. Од основа за богати салати до состојка за смути со богати хранливи материи – мешавината од различни салати е идеална за секого, а веќе е сечкана па нема потреба да се малтретирате во кујната околу неа, само истресете ја на чинијата.
Сепак, најбрзо се расипуваат зеленилата во оваа форма, што често води до фактот дека не стигнуваме ни да ја изедеме до крај. Практично можете да гледате во реално време како една кеса со шарени, весели мешани зеленила брзо се претвора во влажна дамка од лигава каша со кафена нијанса.
Покрај употребата на салфетка, отстранувањето на скапаните делови од салатата и местењето на фрижидерот, многу е важно добро да ја затворите кесата, речиси херметички! Користете кујнски штипки или уред за затворање херметички и сигурно ќе го продолжи животот на вашата салата со советите што веќе ви ги дадовме!