Благо создадено со само една желба – врвно задоволство!
Кора:
9 белки
200 гр шеќер
1 жолчка од јајце
1 лажица брашно
1 лажица какао
150 гр мелени лешници
Фил:
8 жолчки
13 лажици шеќер
500 мл млеко
30 гр какао
60гр густин / скроб
250 гр путер
100 гр чоколадо
100 гр мелени или сецкани лешници
Декорација по желба – кај нас мека чоколадна глазура:
100 гр чоколадо
3 лажици масло
3 лажици млеко
Подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Изматете ги белките со прстофат сол, а потоа кога ќе запени, додадете шеќер и продолжете со матење додека не се добие цврста пена. Додадете ги жолчките и изматете повторно.
На крај додадете лешници, брашно и какао и соединете сè. Поставете голем плех со хартија за печење и истресете ја целата смеса за кората.
Израмнете и печете 20 минути. Извадете ја хартијата за печење од млаката кора, а потоа исечете ја кората од пошироката страна на половина, за да добиете две кори.
За филот изматете ги жолчките со 8 лажици шеќер и ставете ги на пареа да се готват.
Гответе 10 минути, тргнете го од оган и оставете го да се олади со повремено мешање. Ставете 300 мл млеко на оган. Одделно измешајте 5 лажици шеќер, густин, какао и 200 мл млеко за да нема грутки.
Сварете ја масата со какао кога млекото ќе зоврие на оган и мешајте додека не се згусне. Кон крајот на готвењето, изматете го со миксер и тргнете го од оган.
Префрлете го во друг сад, покријте го со фолија или ќеса и оставете го да се излади.
Кога филовите ќе се оладат, стопете го чоколадото, па изматете го омекнатиот путер. Потоа додадете го пудингот од какао кој малку го измативте со миксер.
Соединете го сето тоа заедно. Потоа додадете го филот од жолчки и изматете сè. Додадете чоколадо, измешајте и додајте лешници и измешајте сè заедно.