АКО ИМАТЕ 50 ГОДИНИ, А САКАТЕ ДА ИЗГЛЕДАТЕ ДУПЛО ПОМЛАДИ, ИСПРОБАЈТЕ ЈА ОВАА ДИЕТА: Диетата која го обновува организмот!

Во Холивуд е важно само една работа: да се биде слаб и да се изгледа младо. Поради тоа, актерките веќе ја проучувале секоја диета и ја испробале диетата што се покажала ефикасна.
Сепак, една диета се истакна во морето. Тоа е алкална диета.
Викторија Бекам, Џенифер Анистон и Гвинет Палтроу се витки и изгледаат младешки – затоа што се на алкална диета – и многу ја фалат.
Неколку години Викторија Бекам јаде според книгата Honestly Healthy Alkaline Programme, напишана од познатата лондонска нутриционистка Наташа Корет.
Книгата содржи прекрасни фотографии и рецепти, како и општи препораки за „нов начин на живот“, во кој се дава предност на храната која штом влезе во нашето тело, станува алкална (има и храна што создава киселини).
Се верува дека телото работи оптимално ако се одржува киселинско-базната рамнотежа (нивото на pH вредноста на крвта во нормални услови треба да биде помеѓу 7,35 и 7,45 – ова е поалкална средина, додека киселата средина треба да остане во стомакот) . Ако нивото на киселост во крвта е повисоко, тогаш може да се нарушат метаболичките процеси: храната тешко се апсорбира, има недостаток на минерали и елементи во трагови (калиум, магнезиум, калциум, натриум), масти се акумулираат, се зголемува слузта, имунитетот се намалува, состојбата на косата и кожата се влошуваат, нивото на енергија паѓа.
Генерално, лоша храна е целата од животинско потекло, месо, живина, риба – освен пастрмка и лосос, морски плодови, сите животински масти, млеко, сирење, јајца, мед, сè, од брашно, бел ориз, печурки, кечап, сенф, вештачки засладувачи, слатки, кафе, газирани пијалоци, црн чај и скоро целиот алкохол.
Алкална храна е разновидност на зеленчук, бобинки и овошје, вклучувајќи ги и оние што имаат кисел вкус – кисели јаболка и јаболков оцет, лимон, домат, грејпфрут, калинка, суров спанаќ (кога се готви станува кисело), ​​ореви, алги, зелена боја , житарици (пред се овес, хељда, просо и киноа), банани, суво грозје и други суви овошја, свеж ѓумбир, кокосово и бадемово млеко, маслиново, кокосово и ленено масло, масло од семе од грозје, авокадо.
Фановите на оваа диета веруваат дека дневната диета треба да се состои од 80% алкализирачка храна и само 20% храна што создава киселини. Но, повеќето советници велат дека ако 2/3 од вашата храна е алкална, тоа е повеќе од доволно.
Точно, не сите нутриционисти поддржуваат алкална диета. На пример, не е докажано колку околината влијае на целокупната киселинско-базна рамнотежа.
„Оксидативните процеси во организмот постојано се случуваат – така функционираме“, вели нутриционистот. “Природата постави огромен број заштитни механизми кои самостојно одржуваат киселинско-базна рамнотежа. Затоа, пристрасноста на алкалност може да биде штетна. Од друга страна, ако активно изгубите тежина, многу отпадни производи се создаваат во крвта и алкалната храна може да придонесе за дополнителна детоксикација.
Исто така е корисно да се пие половина литар топла јонизирана алкална вода на празен стомак – лесно е да се достигне со алкални филтри.
“Општо е добро кога диетата се состои од 50% јаглехидрати, 25% протеини и 25% маснотии – мислам дека овој однос е златно правило на диетата. Сите нарушувања можат да му наштетат на здравјето”, заклучуваат нутриционистите.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.