Златно правило: секогаш пржете ги пржените јајца полека и на умерена топлина!
Состојки: • 4 јајца (2 јајца по лице) • путер • бибер
1. На англиски начин
Изматете ги јајцата во мал сад, а потоа додадете малку сол. Ставете парче путер во мала тава и оставете путерот да се стопи на умерен оган. Потоа додадете ги јајцата и кога јајцата почнат да се згуснуваат малку, мешајте на секои 5 секунди. Џејми Оливер верува дека не ви е потребна павлака или млеко. Ако тавчето е многу жешко, турнете ги пржените јајца по должината на работ, за да не се преварат и да не се исушат. Англичаните претпочитаат да ги послужат своите изматени јајца на парче тост.
2. На француски начин
Изматете ги јајцата во сад, па зачинете ги со сол и црн пипер. Нема да ги печете директно на оган, туку во тенџере што е потопено во друго тенџере со врела вода, мешајќи ги со жица. Ќе биде потребно повеќе време за јајцата да бидат подготвени, бидејќи се готват на многу ниска температура. По околу шест минути, треба да се формираат потешки парчиња во форма на капки, а потоа можете да додадете неколку листови путер. Мешајте и мешајте додека јајцата не станат поцврсти. Оваа варијанта на изматени јајца има многу фина конзистентност и е многу кремаста.
3. Американски начин
Изматете ги јајцата во сад и зачинете со малку сол. Се топи путерот во тава, а потоа се додаваат јајцата. Кога јајцата ќе почнат да се зацврстуваат, измешајте ги напред и назад за да направите помали слоеви. Продолжете додека смесата не е повеќе течна и не ја достигне посакуваната точка на пржење.