Покрај самата количина, на формирањето на масни наслаги влијае и видот на храната што ја конзумираме. Кога сме гладни, стануваме нервозни и честопати сето тоа завршува со отворање вреќа чипс или јадење многу повеќе отколку што ни треба.
Која храна е најдобра за губење на тежината?
Треба да изберете храна што не содржи премногу калории, но го прави стомакот полн. Драстичен пад на шеќерот во крвта доведува до замор и пад на нивото на енергија, така што телото чувствува потреба што побрзо да го надомести. Како тогаш да останете сити и витки?
Свеж зеленчук
Многу луѓе немаат навика да јадат свеж зеленчук секој ден, а идеално е за оние кои се грижат за своето здравје и тежина. Не само што содржи клучни витамини, минерали и фитохемикалии, па затоа директно влијае на имунитетот, но благодарение на влакната, таа е најпосакуваната состојка во исхраната.
Свеж зеленчук треба да се јаде најмалку двапати на ден, и идеално е секогаш да комбинирате неколку различни видови (на пр. салата од кромид, пиперки и домати). Свеж зеленчук треба да биде најчест во исхраната.
Протеини
Јајца, пилешко, риба и мешунки ќе ве заситат благодарение на протеините. За да не бидете гладни само еден час по завршувањето на оброкот, проверете дали редовно имате една од овие намирници на вашата чинија. Тие се важни за здравјето на мускулите, коските и ткивата, но и за правилното функционирање на дигестивниот систем.
Цели зрна
Заборавете на пекарата и различните пецива направени од бело брашно. Покрај тоа што брзо ќе бидете гладни по нив, брзо ќе добиете и тежина, а тоа е она што сакате да го избегнете. Изберете производи од цели зрна, а овесот, киноа или интегрален ориз ќе бидат добар избор.
Јаткасти плодови
Кикирики, бадеми, лешници и ореви, како и другите јаткасти плодови, се храна со висока содржина на протеини кои содржат омега-3 масни киселини. Тие се исклучително хранливи, затоа треба да се јадат секој ден, но во умерени количини (поради големиот процент на маснотии).