Медот и сенфот се одличен пар кој особено добро оди со месо како пилешко. Во овој сос не само што можете да го потопите печеното месо, туку и да го печете со него.
Дали знаете што се случува кога во оваа комбинација додадете цитруси како портокали и лимони? Целосна магија која ќе ги збогати вкусовите и ќе му даде дополнителна свежина.
Додадете го свежо исцедениот сок во сосот и исечете го цитрусот и испечете го заедно со месото.
Состојки:
4 пилешки гради со коски
120 гр мед
120 гр сенф Дижон
2 лажици сок од портокал
1 лажица сок од лимон
1 портокал
1 лимон
сол и бибер по желба
Подготовка:
Измешајте мед, сенф, сок од портокал и лимон.
Ставете го пилешкото во сад за печење, добро посолете го и поцрнете го.
Добиениот сос намачкајте го врз пилешкото.
Околу месото ставете парчиња лимон и портокал.
Ставете во загреана рерна на 220 Целзиусови степени околу половина час до 40 минути или додека не се свари пилешкото.
Послужете топло со прилог по ваш избор. Добар апетит!