Босилек-господар на летниот вкус

Најбогат мирис има во лето, но мора да е свежо набран.
Босилекот е најпопуларен летен зачин, но и зачин број еден во италијанската и француската кујна. Поради богатиот мирис одличен е за додаток во сосови, салати, тестенини, супи од зеленчук, како и оброци од месо и специјалитети од риба и морски плодови. Свежите листови се одлични за салата со домати, но трикот е да ги додадете во салата пред самото послужување за да не се намали вкусот. За да ја почувствувате целосната арома, неопходно е да биде свежо набран.


Вкусот трае подолго со сол, бибер и маслиново масло
Купените листови босилек извадете ги од пакувањето и ставете ги во поголема кеса. Листовите попрскајте ги со вода и замотајте ги во влажна кујнска хартија, затворете ја кесата и ставете ја во фрижидер. Листовите можете да ги конзервирате ако ги посолите, ставите во тегла и да ги полиете со маслионово масло.
Металниот прибор ги уништува листовите од царскиот зачин
Иако сака топлина, босилекот не сака кога го варите повеќе од неколку минути. Пожелно е листовите да ги ситните со рака. Бидејќи го додавате во храната, не мешајте го со метален прибор бидејќи при допирот, листовите ќе поцрнат. Затоа секогаш употребувајте дрвена лажица.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.