50 гр какао или чоколадо
250 гр маргарин
1,5 литри млеко
рум
50 гр ситно сецкани лешници
125 гр шеќер во прав
8 лажици шеќер
3 пудинзи од чоколадо
250 мл слатка павлака
200 гр чоколадо за готвење
1 вреќа желатин
1 кесичка шлаг
1 лажица масло
Подготовка:
За да ја подготвам кората, користев 300 гр мелени бисквити, кои ги ставив во сад заедно со малку какао. Ставив какао во одредена количина, така што бисквитот доби чоколадна боја и вкус, a количината проценете ја сами (приближно 50 гр).
Во вашата чоколадна смеса додадете го стопениот маргарин заедно со 3 лажици шеќер во прав и сецканите лешници. Добро промешајте, а потоа измешајте ја смесата со мешавина од млеко и рум (можете да користите арома, наместо чист рум), така што смесата ќе биде доволно цврста.
Обидете се да не биде премногу меко, за да не стане целата смеса водеста, но не и премногу сува, за да не се срони. Земете калап или плех во кој сакате да го сместите вашиот колач (проценете ја големината во зависност од смесата), намачкајте со масло и формирајте кора, рачно, со смесата од бисквитот.
За кремот, прво ќе одделиме 200мл млеко и ќе промешаме пудинг од чоколадо.
Останатите 800мл млеко, со шеќерот и искршеното чоколадо, ги оставате да зовријат, со тоа што повремено треба да ги промешате. Кога ќе зоврие, додадете го изматениот пудинг и мешајте додека не се свари.
Варениот пудинг го оставаме да се олади.
Подгответе го желатинот во согласност со упатствата од вреќичката со околу 200 ml вода. Цврсто изматете ја слатката павлака, а потоа додадете го подготвениот желатин во павлаката и изматете го со миксер.
Изматете го преостанатиот маргарин со шеќерот во прав и додадете го во оладениот крем заедно со павлаката и желатинот. Ставете го подготвениот фил над кората, израмнете и оставете го во фрижидер да се излади и зацврстете најмалку 5 часа.
За декорација, изматете го шлагот. Преостанатото чоколадо за готвење (2 реда) може да се изренда и да се попрска врз шлагот (како што направив) или да се стопи, а потоа да се прелие преку шлагот.