Ракчиња се многу ценети од поддржувачите на здрав начин на живот, бидејќи во нив речиси и да нема маснотии, и тие придонесуваат за балансирана работа на дигестивниот тракт, лесно асимилирана во телото.
Оваа салата е популарна на источниот брег на Шпанија. Оригиналната комбинација на ракчиња со печурки му дава необичен вкус, освен тоа што има добар мирис, ќе изгледа одлично на вашата трпеза.
Потребни состојки:
500 гр шампињони
12 ракчиња
2 јајца
1 блага пиперка
2 чешниња лук
маслиново масло
вински оцет
по вкус сол
Подготовка:
Ракчињата ги варите во солена вода и потоа ги чистите. Претходно варените јајца исечете ги на 4 дела. Печурките доколку се покрупни можете да ги исецкате, а ако се поситни оставете ги цели. Исечете ја и пиперката на тенки ленти.
Чешнињата лук исецкајте ги и пропжете се додека добијат златно- кафеава боја, додадете ги печурките, заедно нека провријат и добро да се подготват.
Потоа во длабока чинија наредете слоеви од ракчиња, пропржената смеса од печурки и лук и лентите од пиперката. На врвот на декорацијата наредете ги варените јајца и по ваш вкус ставете оцет, маслиново масло и сол.
Наздравје!
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.