Витаминот У е термин којшто е утврден во раните 50-ти години за идентификација на соединенија во сокот од зелката.
Без оглед на своето име, витаминот У всушност не е вистински витамин туку дериват на аминокиселината метионин, пренесува „Healthline“.
За витаминот У за жал не се знаат многу информации, но познато е дека е достапен особено во зеленчуците како што се: зелка, брокула, кељ…
Предностите и употребата на витаминот У главно се верзија за подобрување на варење на храната, јакнење на имунитетот, заштита од алергии на храна, намалување на холестеролот и забрзување на зараснување на рани. Меѓутоа, сепак треба да се спомене дека истражувањата во врска со тоа се ограничени.
Витаминот У не е стабилен на висока температура поради што термичката обработка на храната би довела до негово разградување.
Буквата на овој витамин исто така му е доделена симболично. Едно од главните влијанија на витаминот У е влијание на желудникот, односно спречување на чир на желудник (латински ulcus), па поради тоа буквата У се однесува и на неговата примарна индикација.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.