Глазура:
100 г гранулиран шеќер
2 лажички цимет
Начин на подготовка:
Во тенџере со средна големина додадете го растителното масло. Оставете го да се загрее и да достигне до 375 степени. Проверете со термометар. Ако не сакате да го потрошите целото масло за пржење во големо тенџере, можете да користите мало и да пржите по 2 до 3 крофни.
Земете чинија и покријте ја со хартиени крпи за да се исцедат крофните од маслото откако ќе ги испржите.
Измешајте го циметот и шеќерот во сад што одговара на големината на крофните.
Во друго тенџере, додадете ја водата, маслото, шеќерот и солта. Оставете да зоврие на средна топлина.
Откако ќе зоврие, ставете ја смесата во брашното и мешајте. Кога ќе формирате топка тесто, оставете го да се олади 1 до 2 минути.
Ставете го тестото во шприц и полека правете ленти долги 5 до 10 цм и ставајте ги во врелото масло. Користејќи нож, отсечете ги краевите за да може тестото полесно да се спушти во маслото.
Оставете го тестото да се пржи околу 2 минути додека не добие златно кафеава боја.
Извадете ги крофните и ставете ги на хартиена крпа за 1 минута.
Извалкајте ги во смесата од цимер и шеќер и уживајте.