Го испековте месото, а целата таа вкусна маст остана печена во тавата. Ако печете зеленчук со месо, имате дополнителна димензија на вкус!
Наместо да ја истурите оваа маст за печење во сад, можете да направите и многу вкусен сос од неа додавајќи само две работи. Овој сос е еден од омилените на готвачите бидејќи рерната веќе заврши половина од работата!
Прво, префрлете ги сите остатоци од плехот во шерпата на средна топлина. Со постојано мешање, додадете две лажици брашно и добро промешајте за да не се формираат грутки. Прочитајте го трикот на готвачот за сос од сирење!
Кога ќе се испржи брашното, по околу две минути, додадете три децилитри супа од коцки. Мешајте додека не добиете сос од саканата густина!
Професионалните готвачи велат дека постои една грешка што треба да се избегнува. Ако маснотијата е веќе загреана и сè уште не сте додале брашно, можно е да се формираат грутки, бидејќи брашното со висока температура ќе „шокира“, така што ќе се формираат топчиња печени однадвор, полни со сурово брашно внатре. Затоа, прво промешајте го брашното во неколку лажици супа и дури потоа додадете го во сосот.