Многу луѓе го обожаваат гравот – на кој начин и да е подготвен! Знаеме и дека е здраво, но можеби не сте знаеле колку всушност е корисно. Кога ќе ги погледнете сите негови благодети, веднаш ќе го подготвите за неделен ручек!
Зошто гравот е толку здрав?
– тој е одличен извор на протеини
– не содржи заситени масти и холестерол
– содржи есенцијални амино киселини
Студијата објавена во стручното списание на Медицинската асоцијација на Канада покажа дека гравот е одличен извор на влакна и бројни лековити материи.
Гравот содржи и бројни минерали, како што се калиум, калциум, фосфор, железо, магнезиум, натриум и цинк, потоа лецитин и е добар извор на фолати, витамини Б2, Б3 и Б6, како и витамин К.
Колку често треба да се консумира?
Една порција грав обезбедува дури 20% од дневната потреба за внес на влакна. Препорачаната доза е три шолји грав неделно – според упатствата за здрава исхрана на американската влада.
Има превентивно дејство против болести
Се наведува дека диетата која редовно вклучува грав го намалува ризикот од важни и потенцијално смртоносни болести.
– ги штити клетките на ракот
– го намалува ризикот од срцев удар
Дополнително, една студија на истражувачите од Харвард истакнува дека жените кои почесто јадат грав имаат помали шанси да развијат рак на дојка, висок крвен притисок и дијабетес тип 2.