Го чува срцето, го регулира притисокот и го намалува ризикот од астма: 3 причини да јадете диња секој ден

Дињата ни е позната како овошје што го ладиме и сакаме да го јадеме во жешките летни денови, а всушност, тоа е зеленчук и припаѓа на семејството краставици. Може да го јадете во поголеми количини, а луѓето со вишок килограми исто така можат да го консумираат без страв, бидејќи има само 34 калории во сто грама, малку шеќер, без оглед на тоа колку е слатка.
Исто така, содржи многу минерали и витамини. Богата е со калиум поради значителната содржина на витамин А, а бидејќи содржи и витамин Ц, калциум, магнезиум, фосфор и биотин, дињата треба да се консумира во големи количини.
Лековити ефекти на дињите
Експертите тврдат дека бета каротенот од дињата помага во борбата против ракот на белите дробови, но исто така и кај ракот на грлото на матката, желудникот и оралните форми. Растителните влакна имаат корисен ефект врз чистењето на организмот од штетни материи и се вистински рецепт за лекување на надуеност, а другите придобивки ќе ве изненадат.


Го зајакнува имунитетот
Дињата е богата со фитонутриенти кои го зајакнуваат имунитетот и помагаат во борбата против многу болести. Тие исто така имаат антиинфламаторни својства, што е важно во борбата против воспаленијата. Витаминот А го зајакнува имунитетот и го стимулира производството на бели крвни клетки.
Ги штити кожата и косата
Редовното консумирање на диња е одлично за убавината на кожата и косата. Ова се должи на влијанието на витамин А, неопходен за производство на себум, кој ја навлажнува кожата и косата и е од суштинско значење за нивниот раст.
Витаминот А е неопходен за чист тен, а исто така може да помогне во заштита од УВ зраци кои предизвикуваат побрзо стареење на кожата. Покрај витаминот А, постои и витамин Ц важен за градење и одржување на колаген кој и дава на кожата и косата фина структура.
Затоа дињата е од голема помош против брчките и предвременото стареење. Покрај исхраната, можете да го користите директно на кожата и косата како маска или регенератор.
Го регулира крвниот притисок
Потрошувачката на храна богата со калиум помага во регулирање на нивото на натриум, што е важно во третманот на висок крвен притисок. Калиумот му помага на телото да ослободи вишок натриум и со тоа го намалува високиот крвен притисок.
Потребен е и за регулирање на рамнотежата на водата, киселинско-базната рамнотежа, а исто така игра важна улога во пренесувањето на електричните импулси до срцето. Внесувањето на калиум е исто така поврзано со намален ризик од срцев удар и губење на мускулите.
Овој минерал ја зачувува густината на коските и спречува формирање камења во бубрезите.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.