Витаминот Ц е многу важен за човечкиот организам, бидејќи освен тоа што го подобрува имунолошкиот систем, тој му помага на телото да се одбрани од сезонски настинки и грип, а го намалува и ризикот од хронични и срцеви заболувања.
Од друга страна, недостатокот на витаминот Ц предизвикува многу здравствени проблеми како што е губењето на телесната тежина, умор, инфекции на уринарниот тракт и слично.
Овој витамин делува како антиоксидант и спречува оштетување на клетките, а потребен е и за биосинтезата на колагенот.
Сепак, лекарите предупредуваат дека треба да се внимава со употребата на витаминот Ц, бидејќи со претерано внесување може да се предизвикаат проблеми со варењето на храната, дијареа, мачнина и грчеви во стомакот.
- Најточниот неделен хороскоп од 23 до 30 декември! Сезоната на Јарец носи среќен период за 3-те знаци
- САД го осудија рускиот ракетен напад на Киев во кој беа оштетени повеќе амбасади, меѓу кои и на Македонија
- Германците објавија снимка од насмеаниот терорист! Откриено е што правел напаѓачот од Магдебург 24 часа пред масакрот (видео)
- Русите го нападнаа штабот на ЦИА: Масовни ракетни напади врз голем број стратешки цели во Киев
- Бред Пит не може повторно да се жени поради Анџелина? „Таа засекогаш стои на неговиот пат“
- Шакира откри која пејачка и помогнала за време на раскинувањето со Пике: Секој ден ме проверуваше како сум
- Доаѓа новото филмско продолжение „Superman Legacy“: Дејвид Коренсвет и Рејчел Борснахан во главните улоги
- Бразил забранува употреба на мобилни телефони во училиштата
- Зеленски: Не е реално да се зборува за „Божиќно примирје“ со Русија
Исто така, витаминот Ц може да го зголеми процентот на киселини во бубрезите и на тој начин да се создадат камења или песок во бубрезите.
Се прашувате како може да препознаете дали вашето тело има недостаток на витамин Ц? Лесно е. Ако чувствувате малаксаност, болки во зглобовите, имате сува кожа или инфекции, голема е веројатноста дека на вашето тело му недостасува витамин Ц.
Освен во вид на апчиња, витаминот Ц можете да го консумирате преку јадење цитрусно овошје, а исто така го има во зелениот зеленчук, односно во зелката, шипката, кивите, јагодите, чили пиперчињата, црвената и зелената пиперка, прокељот, брокулата, ананасот и папајата.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.