Сигурно некогаш сте налетале на месо чие пакување било надуено и сте се двоумеле дали да го фрлите или да го користите.
Храната како месото се расипува поради растот на бактерии и мувла кога е изложена на воздух. Понекогаш производителите користат таканаречено пакување со модифицирана атмосфера, или MAP, за да го намалат расипувањето и да ја промовираат свежината со менување на гасот во пакувањето. Исто така, MAP понекогаш предизвикува надувување на пакувањето. Сепак, дали е безбедно да се јаде месо кое е толку надуено?
„Ако тоа не го направи производителот за време на пакувањето како дел од MAP, тогаш отекувањето е резултат на микробиолошки дејства. Ова го гледаме со нормална амбалажа со послужавник од стиропор што ја користат продавниците за храна или во вакуумски спакувани производи“, вели Мартин Бакнаваж, експерт за безбедност на храва во Одделот за наука за храна при Универзитетот „Пен Стејт“.
Кислородот е најчестиот виновник за расипување на пакувањето на храната. Околината богата со кислород може да предизвика расипување на храната и губење на хранливите материи. Кога микроорганизмите растат, тие испуштаат гас како јаглерод диоксид што може да предизвика надувување на пакувањето.
Во овој случај, пакувањето не треба да се отвора бидејќи мирисот ќе биде многу непријатен. Под претпоставка дека пакувањето не е надуено поради расипување, можеби е безбедно за јадење, иако можеби нема да мириса добро. Погледнете ги другите пакувања, а ако и тие се надуени, тогаш веројатно е намерно. Побарајте други знаци на расипување како што се чудна боја, лош мирис или лигава текстура. Ако нешто од ова е придружено со надуеност, фрлете го месото.