На сите нас неколку пати во животот ни се случило мушичка или мува да влезе во нашиот разладен омилен пијалок. Тогаш се наметнува дилемата, извадете ја и продолжете да уживате во пијачката или само истурете ја или нарачајте нова.
Овошните мушички, и покрај нивното навидум безопасно име, се вообичаени на места со храна што се распаѓа како што се канти за ѓубре, компост и одводи, бидејќи таму се хранат. Тие носат потенцијално штетни бактерии како што е д. коли, листерија, шигела и салмонела, кои можат да доведат до сериозни инфекции.
Тогаш има смисла да се грижите дека мувата можеби оставила толку опасни микроби во вашиот пијалок. Па, во тие ситуации зависи од тоа каков пијалок пиете. Ако се работи за вино, научните докази сугерираат дека можеби сè уште нема потреба да се откажете од пијалокот. Виното обично содржи 8 до 14 проценти етанол и има малку кисела pH вредност од околу 4 или 5, што го прави непријатна средина за бактерии.
Познато е дека алкохолот го инхибира растот на бактериите, а лабораториските студии покажуваат дека алкохолот во виното и органските киселини може да го одвратат д. коли и салмонела. Дали некои микроби пренесени од винската мушичка можат да предизвикаат инфекција, всушност зависи од нивната количина и способност.
Ако виното е разладено, ова дополнително може да го спречи растот на бактериите. Дополнително, сите видови вино, без разлика дали се црвено, бело или розе, покажуваат антибактериски својства, што веројатно ги оштетува сите микроби што ги носи винската мушичка.
Човечкиот стомак со висока киселост е уште една пречка за овие бактерии. Киселината на желудникот ја оштетува нивната ДНК, па дури и може да ги убие, а да не ги спомнуваме дигестивните ензими, слузта и имунолошката одбрана со која треба да се борат. Малку е веројатно дека микробите на винската мушичка ќе ја преживеат целата таа непријателска средина.
Со голема веројатност, можете да ја отстраните мувата и безбедно да уживате во вашето вино. Ако се чувствувате авантуристи, можете дури и да ја проголтате мувата бидејќи вашиот дигестивен систем ќе ја обработи како и секој друг протеин. Винските мушички тешко дека ќе влијаат на вкусот на виното, дури и ако ги има повеќе. Затоа, освен ако не се плашите од бактерии, слободно продолжете да уживате во таа чаша вино.