Постојат многу варијанти на пиперки, но најдобри се овие три: црвена, жолта, зелена. Секоја пиперка е пожелна храна, полна со витамини и треба да се јаде без премногу размислување, бидејќи е исклучително здрав зеленчук.
- Исчезната е Владанка Спиковска од Скопје, доколку ја забележите веднаш пријавете
- Русите објавија: Го подготвуваме ракетниот систем „Сармат“ за борбена готовност
- Овие хороскопски знаци никогаш нема да се извинат, дури и ако поради тоа изгубат важни луѓе во животот
- Медведев упати директна порака: „Мојата шега се претвора во застрашувачка реалност!“ а еве на кого конкретно му се обрати
- Усвоени одлуки за престанок на функциите на 11 судии поротници во Основниот кривичен суд – Скопје
Освен по формата и бојата, пиперките се разликуваат и по нивната хранлива вредност. Тие се во суштина ист зеленчук, но се разликуваат во времето на зреење. Имено, зелените пиперки се берат многу млади и затоа имаат малку горчлив вкус.
По нив следува жолтата, додека црвените пиперки треба да созреат околу уште еден месец и затоа содржат многу секундарни растителни масла и најмногу витамин Ц од сите пиперки. Затоа, црвените пиперки се најздравата сорта на пиперки.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.