Дали користите вештачки засладувач? Нутриционистот Раичевиќ ја откри шокантната вистина за замените за шеќер

Шеќерот е неопходен за организмот, но треба да ја знаете разликата помеѓу здрави и нездрави шеќери.Соговорничката на Информер, нутриционистката  Милка Раичевиќ вели дека  шеќерот создава зависност. – Треба да знаете дека мозокот работи на шеќери, но има голема разлика помеѓу здрави и нездрави шеќери – оние кои имаат само калории и од кои стануваме зависни. – Шеќерот предизвикува зависност. Кога на детето не му давате шеќер, тоа станува агресивно. Однесувањето исто така се менува по земањето шеќер. Кога сте зависни од шеќер, ако не го добиете, станувате раздразливи, губите концентрација. Мозокот бара шеќер затоа што е зависен – објаснува Милка Раичевиќ.Нутриционистот истакнува дека одвикнувањето од шеќерот треба да значи да се одвикнеме од храната што содржи шеќер, како и да најдеме поздрави опции.– Прво и основно е медот, кој е и храна и лек. Медот го отстранува болниот шеќер. Денес, многу распространета замена за шеќер се урмите, а потоа меласата, шеќерот од трска. Треба да земате шеќери кои се здрави – истакнува нашиот соговорник.Здрава замена за сокНутриционистот предлага и здрав напиток кој може да биде замена за сокот, направен од вода, лимон, нане и ѓумбир.Сè треба да се измеша, да се остави преку ноќ и потоа да се испие. (Треба да се напомене дека ѓумбирот не им се допаѓа на сите, па затоа треба да внимавате на количината на ѓумбир во овој напиток и да го дозирате според вашата желба и вкус)Засладувачи послатки од шеќеротТаканаречените засладувачи припаѓаат на многу нездрави вештачки замени за шеќер бидејќи се до 4 пати послатки од самиот шеќер, тврди нутриционистот и открива дека во оваа група спаѓаат калиум ацесулфам, аспартам, неотам, сахарин и сукралоза.Нашиот соговорник наведува и дека е нормално човек да консумира 7 лажички шеќер дневно, но дека ние консумираме многу повеќе, бидејќи многу производи содржат шеќер. – Наместо бел леб, треба да земете интегрален леб, наместо јогурт – кисело млеко или кефир. Треба да се зема варено месо, а не сушени месни производи полни со адитиви. Оризот има јаглехидрати кои се претвораат во шеќер, кој се претвора во масти. Треба да изберете кафеав ориз. Шеќер има во сенфот, кечапот, мајонезот… Шеќерите ни се неопходни, но треба да избираме здрави шеќери –  нагласува Раичевиќ и додава дека постојано треба да размислуваме за храната, како и дека приоритет треба да се даде на храната што содржи вода. . – Треба да земате зеленчук и овошје, едно овошје дневно или онолку овошје колку што можете да соберете во тупаница (ако се бобинки). Кога станува збор за лубеницата, треба да земете едно тенко парче лубеница. Не треба да купувате готови сокови, кои содржат шеќер и вештачки засладувачи. Наместо чоколадо, можете да земете коцка темно чоколадо или пијалок со какао. Таа ви предлага и да ја земете пулпата од дуњата (делот со семките), да додадете вода и да измешајте и ќе го добиете идеалниот сок, кој ќе ја задоволи вашата жед во текот на летните денови.Нашиот соговорник тврди дека вртењето грб на нездравите шеќери и свртувањето кон поздрави варијанти е корисно за целото тело на многу начини.– Ќе забележите подобра концентрација, слабеење, понормална столица, почиста кожа, поубав тен. Ќе ви го зајакне целиот организам, а телото ќе ви биде благодарно – заклучува нутриционистот Раичевиќ.

Пронајдете не на следниве мрежи: