Дали ќе се здебелите ако го прескокнете доручекот? Нутриционистите со поделени мислења за овој оброк – еве ги нивните предлози

Дека појадокот е најважниот оброк во текот на денот, дури и врапчињата на гранката знаат. Со години, здравствените експерти зборуваат за тоа како прескокнувањето појадок е најлошото нешто што можете да го направите за вашата линија. Сепак, некои нутриционисти сега го кршат овој мит и откриваат дека начинот на кој го започнувате денот може да има одлучувачко влијание врз желбата за шеќер што доведува до дебелеење.
Имено, некои нутриционисти инсистираат на тоа дека нема ништо лошо во тоа да не појадувате, доколку не ви се допаѓа. Како што велат, луѓето треба да јадат веднаш по будењето само ако се навистина гладни, а храната како готови житарки, овес или кафе за будење може да донесе повеќе штета отколку корист.
Појадок не е потребен
Даниел Ошонези, познат и како британски „Нутриционист без влакна“, откри дека прескокнувањето појадок всушност може да помогне во концентрацијата и внесувањето „чисти глави“ во денот, инсистирајќи на тоа дека нема одредено време од денот кога луѓето треба да го јадат својот прв оброк.


– Има такви кои имаат брзо утринско темпо и го прескокнуваат појадокот. Ова е еден вид алатка за пост што луѓето ја користат за здравје, а исто така и за слабеење – вели тој.
Нутриционистката Кетрин Кели се согласува дека времето за појадок е прашање на избор, а не потреба.
– Сосема е индивидуално дали сте некој што можеби не јаде до ручек или сте некој што треба да јаде точно наутро за да функционира. Така, на пример, ако јадете нешто слатко или рафинирано со јаглени хидрати за појадок, не го подготвувате вашето тело добро за тој ден, па шеќерот во крвта ќе скокне, а подоцна ќе падне и ќе имате желба за шеќер за време на ден, а нивото на енергија ќе биде ниско, посочува Кели.
Појадокот треба да содржи малку протеини, малку маснотии и добра рамнотежа на сложени јаглехидрати, без разлика дали станува збор за овесна каша или слаб леб.
Важно е што јадете
Ошонеси вели дека иако појадокот може да помогне во губење на тежината и желби за храна, важноста на оброкот всушност зависи од тоа што јадете.
Тој предупредува дека не треба да се јаде енергетски шипки само за да се јаде нешто набрзина, за кое тврди дека има повеќе шеќер отколку тесто. Како што забележува, утринскиот оброк наместо тоа треба да содржи протеини, здрави масти и јаглехидрати кои се варат подолго време.
Тој исто така инсистира на тоа дека некои јадења за појадок, како што се мафини, можат да доведат до скок на шеќерот во крвта во текот на денот, што резултира во понатамошен избор на нездрава храна.
– Ако појадувате, нека биде поздрав појадок, јајцата на ‘ржан леб со зеленчук се добар пример – вели тој.
Заборавете на кафе наутро
Кетрин Кели вели дека кафето во погрешно време од денот или после лош сон може да создаде чувство на глад и мамурлак. Наместо тоа, таа препорачува да почекате 30 минути од будење пред да го испиете првото кафе.


– Минатата година Универзитетот во Бат спроведе истражување на луѓе кои
спиеле лошо и пиеле кафе веднаш по будењето. Откриле дека шеќерот во крвта тогаш значително се зголемил. Ако пиете кафе после појадок, нема да имате ист скок на шеќер во крвта бидејќи влакната и протеините од вашиот појадок ќе помогнат да се запре – вели Кели.
Јајцата како одлична храна за појадок
Оз Гарсија, познат нутриционист кој исто така направи план за диети за Хилари Свонк и Наоми Кембел, се залага за појадок како задолжителен оброк.
Негов омилен појадок е омлет со зеленчук, кој го прави од две белки, една жолчка, спанаќ и домат и го јаде со парче леб од интегрално брашно.
Протеините од белките ги одржуваат константни нивоата на шеќер во крвта, што спречува напади на глад и прејадување во текот на денот, открило и студија од Универзитетот во Мисури. Затоа омлетот од белка од јајце е еден од најдобрите појадоци што може да се има.
Во овесната каша додадете овошје и ореви
Млекото и овесната каша се идеален почеток на тешкиот ден, вели нутриционистката Кристина Ривера и предлага да додадете малку овошје во кашата.
На мускулите и мозокот им треба „гориво“ за да работат, а прескокнувањето на појадокот предизвикува телото да го разгради гликогенот, енергијата складирана во мускулите. Ова е особено поразително за спортистите и активните луѓе.
За подобар вкус на овесна каша, додадете цимет, малку исушени брусница и сурови бадеми.
Леб од цели зрна со путер од бадем
Авторот на „Флексетаријанска диета“, кој најмногу се базира на вегетаријанска диета со повремено додавање месо, Дон Џексон Блетнер, денот го започнува со тост од цели зрна со путер од бадем.
– Лебот од цели зрна има повеќе минерали од вообичаеното, а путерот од бадем е здрав избор на масти и протеини – вели Блетнер.
Таквиот појадок е богат со растителни влакна, а по тостот, не заборавајте да јадете јаболко и да пиете кафе. Тој верува дека умерените количини кафе го намалуваат ризикот од бројни болести и деменција, а бројни научни студии го докажуваат неговото тврдење. Бадем од путер може да се купи во продавници за здрава храна, а исто така е можно да се направи во сопствена кујна од свежо или печено овошје.
Свежо овошје и чаша млеко
Кит Ејуб, нутриционист и професор по педијатрија на универзитетот во Њујорк, тврди дека појадокот е задолжителен оброк за сите. Денот го започнува со свежо овошје, по што пие чаша млеко со помалку маснотии. Еден час подоцна, јадете протеински оброк што содржи тврдо варени јајца и јогурт.
Ако има желба за слатко, наместо чаша млеко, тој пие чаша какао.
– Слатките не треба да се избегнуваат по секоја цена. Повремено треба да се задоволите, а најдобро време да внесете дополнителни слатки калории е наутро – вели тој.
Грчки јогурт, ореви и банани
Грчки јогурт, кој обично се јаде со овошје, е погуст од вообичаениот, а специјалност е долготрајната ситост што ја дава. Голем обожавател на грчки јогурт е професионален тренер за спорт и нутриционист Џеј Кардиело, кој мора да го јаде за појадок, со додавање на неколку ореви, една банана и цимет, што му дава дополнителен избор на омега 3 масни киселини.
Смути
Сокот од зеленчук или овошје е вистинска нутритивна бомба која е богата со антиоксиданти, влакна и други добри состојки. Ова е избор на нутриционистката Ким Снајдер, чии клиенти се Дру Барим и Чанинг Тејтум.
Таа предлага мешавина од зелена салата, спанаќ, целер, јаболко, круша, банана и лимон.
– Тоа е чисто гориво кое ни дава енергија за целиот ден, и нè снабдува со потребните витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и растителни влакна. Бидејќи овошјето и зеленчукот се мешаат во мешалка, многу лесно се вари – истакнува таа.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.