Домашното бадемово млеко трае само неколку дена во фрижидер, затоа направете онолку колку што мислите дека ќе испиете во рок од неколку дена.
Можно е да го загреете бадемовото млеко на шпорет за да го пастеризирате и да го продолжите рокот на траење, но на тој начин ќе се уништат голем дел од хранливите материи.
Започнете со сооднос од 1 шолја бадеми со 2 чаши вода. Ако сакате поретко млеко, следниот пат користете повеќе вода. Можете да додадете засладувачи како мед, шеќер, сируп од агава или јаворов сируп.
Начин на подготовка:
Бадемите сипете ги во сад и покријте ги со приближно 0,15 децилитри вода. Оставете ги на работната површина покриени со крпа преку ноќ или во фрижидер до 2 дена.
Исцедете ги бадемите од водата и исплакнете ги со ладна вода. Во овој момент, бадемите треба да бидат малку крцкави кога ќе се исцедат.