Никогаш оваа совршена мешавина од чоколадо и ореви, толку сочна кремаста текстура, не била придружуван од толку многу гласини. Беше речено дека неговиот рецепт е најдобро чуван во тајност. Кога излезе надвор, се шушкаше дека полудел на Балканот по него. А најголемата љубопитност се појави преку гласините дека тоа е родено исклучиво за гурманското непце на поранешниот југословенски лидер, маршалот Тито.
Тие велат дека тој толку многу го обожувал што неговиот личен готвач на слатки морал да работи секој ден за него. Се шпекулира дека тортата, т.н. едноставно наречена торта на Тито, ја уживале многу светски познати личности, гости на Тито, како Елизабет Тејлор и Ричард Бартон. Па, време е и вие да уживате во тоа. Подгответе го, тоа е божествено.
Состојки : 4 јајца 200 гр шеќер 1 ванилин шеќер 100 гр мелени ореви 5 лажици ладно црно кафе 5 лажици брашно 1 прашок за пециво 3 лажици масло.
Постапка: Одделете ги белките од жолчките, изматете ги белките со миксер. Додадете шеќер во жолчките, изматете ги, па додајте масло. Ставете кафе во жолчката, промешајте, а потоа додадете брашно, прашок за пециво, ореви. Добро промешајте и додадете ги белките. Истурете ја смесата во плех, печете во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
Прв крем: 400 мл млеко 5 лажици брашно 2 жолчки
Ставете жолчки од јајце во млекото, додајте го брашното, матете со миксер и ставете го на оган додека не зоврие малку, до конзистентност како пудинг.
Друг крем: 200 гр маргарин 10 лажици шеќер 1 ванилин шеќер 100 гр стопено чоколадо 3 лажици ореви
Растопете го чоколадото, додадете маргарин во него, промешајте. Додадете шеќер, ванилин шеќер и ореви. Промешајте сè добро.