Кашкавалот е специфичен тип на жолто сирење кое може да биде овчо или кравјо; меѓутоа, овој поим на Балканот се користи за сите жолти сирења. Зборот кашкавал доаѓа од италијанскиот збор caciocavallo, што означува тип на италијанско сирење. Оттаму овој тип на сирење се проширил на Балканот.
Во Швајцарија, кашкавалот со дупки луѓето не го нарекуваа „швајцарски“, како ние, туку Ементалер. Интересно е тоа што три вида на бактерии помагаат овој кашкавал да расте, а една од нив го јаде и прави дуки во него.
Овие дупки на почетокот се многу мали, но, со самот растење на кашкавалот, како лебо, самите дупки стануваат се' поголеми. Што ќе порасне кашкавалот, дупките односно „очите“ треба да бидат со големина на паричка.
Швајцарскиот кашкавал се испорачува во големи „тркала“ кои можат да тежат и до 100 килограми.
Кашкавалот е специфичен тип на жолто сирење кое може да биде овчо или кравјо; меѓутоа, овој поим на Балканот се корист