Зошто не треба да ги покривате со алуминиумска фолија остатоците од храна?

Иако при пакување на преостанатата храна, обично посегнуваме по алуминиумска фолија со која го покриваме садот во кој се наоѓа храната, се чини дека сепак не е најдобриот избор.

Фолијата е одлична за готвење, но за складирање не обезбедува целосна заштита од воздухот, што промовира ширење на бактерии, а со тоа и расипување на храната, што може да го загрози здравјето.

Зошто не треба да ги покривате со алуминиумска фолија остатоците од храна?

Останатата храна во фрижидерот обично може да трае до четири дена и повторно да се користи доколку е добро затворена и правилно складирана. За повеќето луѓе, покривањето на чинијата со фолија и оставањето во фрижидер е брз и лесен начин за чување храна. Сепак, завиткување храна во алуминиумска фолија е исто така лесен начин да се изложите на здравствени ризици.
Исто како што ни треба воздух за дишење, така и на бактериите им треба воздух за да напредуваат. Некои бактерии, како што се стафилококи и Bacillus cereus, кои предизвикуваат болести кои се пренесуваат преку храна, произведуваат токсини кои не ги уништуваат високите температури при готвењето. Кога топол оброк се остава на собна температура повеќе од два часа, бактериите брзо се шират.

Користењето алуминиумска фолија за покривање на храната претставува ист ризик бидејќи не ја остава храната целосно без воздух. Кога воздухот е присутен, им овозможува на бактериите да растат побрзо, поради што храната нема да може да стои долго без да се расипе.
Ако сакате безбедно да ги чувате остатоците, еве неколку совети како да го направите тоа:

Секогаш оставајте ги во плитки, херметички затворени садови за да го забрзате процесот на ладење и да спречите ширење на бактерии во храната.
Ставете ја храната во фрижидер во рок од два часа, пред да пристигнат бактериите и да предизвикаат штета. Млечните и месните производи се особено склони кон ширење на бактерии, што нагласува колку е важно да се користат непропустливи садови за сите остатоци. Фрлете ја храната што стоеше повеќе од два часа.

Безбедно складирање на остатоците значи пронаоѓање на непропустливи садови, а особено се препорачува употреба на повеќе еколошки чинии за повеќекратна употреба, направени од стакло, силикон за храна и пластика без БПА.
На овој начин можете да заштедите пари и да ги заштитите остатоците храна од расипување.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.