Кефир е ферментиран пијалок кој се добива со додавање зрна кефир во млекото и потоа се остава да ферментира околу 24 часа. За тоа време, бактериите и квасецот во зрната кефир ги претвораат шеќерите во млеко, односно млечна киселина, па вкусот е малку кисел.
Благодарение на неговата кремаста конзистентност и горчлив вкус, кефирот често се споредува со јогуртот. Традиционално се прави од кравјо млеко, но може да се користи и козјо, овчо или соино млеко. Воден кефир се прави од засладена вода, сок или кокосова вода наместо млеко.
240 милилитри кефир содржи 168 калории, 10 грама протеини, 10 грама масти, 11 грама јаглехидрати, 7 грама шеќер, 410 милиграми калциум, 1,8 милиграми железо, 127 грама натриум и 250 ИЕ витамин А.
Благодарение на неговиот импресивен нутритивен профил, не е изненадувачки што кефирот има многу потенцијални здравствени придобивки. Некои од нив се наведени подолу.
Го подобрува здравјето на цревата
Кефирот содржи повеќе пробиотици отколку јогуртот и може да се пофали со разновиден спектар на бактериски соеви. Една мала студија во 2021 година покажа дека луѓето на диета богата со ферментирана храна доживеале поголемо зголемување на вкупната бактериска разновидност во текот на 17 недели отколку оние на диета богата со растителни влакна. Овие добри бактерии можат да помогнат во подобрувањето на варењето и на менталното здравје.
Гради и одржува цврсти коски
Полномасниот кефир е одличен извор на калциум. Калциумот игра клучна улога во зајакнувањето и одржувањето на коските и заштитата од остеопороза.
Многу производи од кефир се збогатени со витамин Д, кој исто така игра важна улога во заштитата на коските, помагајќи ви ефикасно да го апсорбирате калциумот.
Помалата студија од 2015 година покажа дека пациентите со остеопороза кои пиеле кефир шест месеци доживеале поголемо зголемување на коскената минерална густина, што е клучно за целокупното здравје на коските, отколку оние кои земале додатоци на калциум.
Може да го контролира шеќерот во крвта
Иако се потребни повеќе истражувања за улогата на кефирот во контролата на шеќерот во крвта, досегашните резултати се ветувачки.
На пример, една мала студија од 2015 година покажа дека луѓето со дијабетес тип 2 кои пиеле кефир на празен стомак наместо конвенционално ферментирано млеко, им го намалиле нивото на гликоза во крвта.
Важно е, сепак, да се напомене дека додадениот шеќер во многу производи со вкус на кефир може да ги промени овие придобивки. Значи, ако имате дијабетес или некоја друга поврзана состојба, не заборавајте да купите обичен кефир без додаден шеќер.
Може да помогне при слабеење
Благодарение на заситените протеини, кефирот може да помогне во губење на тежината. Откриено е дека некои бактерии, како што е Lactobacillus, ја зголемуваат количината на маснотии што се излачува во столицата на здрави луѓе, што значи дека нивните тела апсорбираат помалку маснотии.
Има антибактериски својства
Неколку студии покажаа дека кефирот има антимикробна активност против некои патогени, но овие студии не се спроведени кај луѓе.
Студијата за животни од 2014 година покажа дека еден од пробиотичките соеви што е единствен за кефирот, Лактобацилус кефир, може да го спречи растот на одредени штетни бактерии, вклучително и салмонела. Кефирот, исто така, содржи тип на јаглехидрат познат како кефиран, за кој се покажа дека има антимикробни ефекти во студиите на животни.