Јапонците уште од рана возраст учат да јадат правилно, во смисла дека јадат сè додека стомакот не им се наполни 80%, а потоа престануваат. Тие се оддалечуваат од трпезата, и ако се повторно гладни, по половина час се враќаат да јадат.
Интересен е и начинот на кој Јапонците служат храна: Имено, тие служат храна во мали чинии и послужуваат неколку видови храна. Во чинијата обично има малку ориз и месо, а на големите чинии многу свеж и кисел зеленчук. Табелата ротира, а лицето истура малку од сè во мала чинија.
Јапонците се големи поборници за воздржаност при конзумирање на закуски и десерти. Тие го јадат сето тоа, но во умерени количини.
Зошто овој тип на диета е совршен за Србите?
Според нивната традиција, Србите имаат два одлични пости: едниот зимски – Божиќен, а другиот пролетен велигденски пост. За време на постот се јаде зеленчук и риба, како и житни култури. Т.е. сето тоа ја сочинува јапонската традиционална диета.
Апстиненцијата од прекумерно јадење и пиење е она што подразбира постот, и што повторно е дел од јапонската традиција и култура.
Ако сакате да ја имитирате јапонската култура на потрошувачка на храна, просечен Македонец треба само да се сврти кон постот.
Јадете големи количини свеж зеленчук секој ден, но и кисела зелка и кисели краставички. Јадете риба најмалку 2 пати неделно, и наместо слатки, јадете суво и свежо овошје, како и ореви.
Јадете само онолку колку што ви треба за да го задоволите гладот. И не заборавајте – здравјето е на прво место!