Иако ова јадење изгледа како многу едноставно за подготовка, сепак доста луѓе грешат при токму при подготовката и не го добиваат посакуваниот ориз.
Еве совети како да се готви оризот на вистински начин.
Прво и најважно, никогаш не ставајте ориз во ладна вода бидејќи ќе биде згуснат и леплив. Наместо тоа, прво пропржете го малку на масло. Во друго тенџере ставете ја водата да зоврие и дури потоа ставете го оризот. Веднаш зачинете и мешајте додека водата целосно не испари.
Оставете да врие околу 25 минути.
Кога водата ќе зоврие, покријте го садот во кој го готвите оризот и намалете ја температурата.
На крај додадете неколку капки лимон и малку путер.
Исто така, многу е важно да се внимава на големината на оризот и водата, така што две шолји вода одат на една шолја ориз.