Помфритот не е ниту здрав, ниту пак нискокалоричен, што не го менува фактот дека многу луѓе го сакаат. Оваа едноставна закуска од компири ефикасно и брзо го убива гладот. Исто така е одличен кога гледаме филм. Помфрит лесно може да се нарача во повеќето барови и ресторани. Нивната подготовка дома исто така не е тешка, и е многу поевтина. Тука, сепак, има еден проблем.
Секој што има пржено помфрит, знае дека маслото безмилосно прска наоколу. За среќа, и за ова има решение. Благодарение на една едноставна промена, проблемот ќе исчезне. Сега, правењето помфрит дома ќе биде уште полесно и позабавно. И ќе има помалку чистење.
Мора да запомните да ја истурате маснотијата на совршено сув и чист сад. Производите што ги пржиме треба да се исцедат, ако е можно. Еден од триковите на нашите баби е да ја избришете површината на садот со оцет или да посипете сол пред печење. Но, внимавајте: начинот на складирање на маслото е исто така важен. За да спречите прскање, чувајте го на собна температура, а не во фрижидер.
И тоа е важно, но не е трикот кој ви го ветивме, а кој ќе се покаже како многу корисен при пржење помфрит. Авторката на книги за готвење, Англичанката Најџела Лосон, советува малку да го промените редоследот.
„Тоа е револуција: ставете сирови, исечкани компири во ладно масло и загрејте ги“, објаснува таа на својата веб-страница. „Знам дека звучи лудо, но всушност функционира“, додава таа.
Исто така, запомнете да не пржите храна со ставен капак. Оваа вообичаена грешка може да уништи цело јадење. Доколку е ставен капакот, храната нема повеќе да се пржи, туку всушност ќе се готви. Таквата практика предизвикува јадењето да ја изгуби својата карактеристична крцкавост. Покрај тоа, кога го покривате садот со капак, водата што се содржи во прженото месо или зеленчук почнува да кондензира на неговата површина. И кога се крева, капе по жешката маснотија. Ефект? Прскање, кое е проблематично и во екстремни случаи може да биде многу опасно, ако, на пример, маслото ви прсне в око.