Како сладолед во чаша: Рецепт за фантастичен коктел со кокос, текила и лимета

Ладниот, миризлив и пенлив коктел од кокос, лимета и текила е лесен за подготовка и брзо исчезнува поради вкусниот додаток што го користат мајсторите за коктели …
Зад името oleo saccharum се крие одличен додаток за коктели, но и безалкохолни пијалоци кои не е тешко да се подготват. Сè што треба да направите е да оставите кора од портокал, лимета или лимон во шеќер кој ќе ги извлече фините масла од цитрусот. По неколку часа на собна температура ќе добиете миризлив сируп. Можете да го додадете во вкусниот коктел од кокос и лимета, кој оди заедно со текила.
Состојки за коктелот од лимета и кокос:
Oleo saccharum:
2 големи лимети
2 големи лимони
3 лажици шеќер
Коктел:
120 мл текила
120 мл кокосово млеко
60 мл сок од лимета
3 1/2 до 4 чаши мраз
Свежо рендано мускатно оревче, за сервирање
Подготовка:
1. Направете oleo saccharum: Излупете ја лиметата или лимонот изрендајте ја и исцедете го шеќерот. Затворете добро и протресете, па оставете го на собна температура најмалку три часа, повремено тресејќи ја теглата.
2. Отворете го садот со кора и шеќер и додадете текила. Затворете го и енергично протресете за да се раствори шеќерот. Процедете низ ситно сито, притискајќи ја кората од цитрус за да ги ослободите маслата.
3. Додадете кокосово млеко, свеж сок од лимета и 3 ½ чаши мраз и измешајте во блендер или миксер се додека не се изедначи. Ако сакате да биде подебел, додадете повеќе мраз и измешајте. Поделете во чаши, посипете мускатноо оревче и украсни парчиња лимета.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.