Потребни состојки:
16 канелони
2 лажици рендан пармезан
за фил
80 г кромид
400 г мелено месо
4 лажици масло
2 лажици оригано
80 г пармезан
200 мл павлака за готвење
50 мл вино
за сосот од домати:
400 мл пасиран домат
250 мл вода
1 лажица оригано
1 чили пиперка
2 лажици шеќер
Начин на подготовка:
Кратко пропржете го кромидот. Додајте мелено месо, оригано и динстајте околу 20 минути.
Додајте павлака, вино и рендан пармезан. Промешајте, оставете го филот да се излади и наполните ги канелоните.
Намачкајте ја тавата со масло и прелијте ги канелоните со сосот од домати, а подгответе го на следниот начин: доматите промешајте ги со вода, додајте зачини, исечкана чили пиперка и шеќер.
Прелијте ги канелоните со домати, додајте го ренданиот пармезан, покријте со алуминиумска фолија и печете на 210 степени околу 20 минути.