Кафеавиот ориз долго време има репутација како многу поздрава алтернатива на белиот ориз. Сепак, новото истражување покажа дека содржи значително поголеми количини на арсен.
Поточно, истражувачите откриле дека кафеавиот ориз содржи 24 проценти повеќе арсен и 40 проценти повеќе неоргански арсен – познат канцероген – од белиот ориз. Редовното консумирање на кој било арсен може да доведе до проблеми со кожата и варењето, како и зголемен ризик од дијабетес, рак и кардиоваскуларни болести.
Експертите истакнаа дека постои потенцијален ризик од штетна изложеност на арсен од кафеав шеќер кај децата на возраст под пет години. Кафеавиот ориз акумулира повисоки нивоа на арсен бидејќи штетниот елемент се акумулира во надворешните слоеви на зрното, кои се задржуваат во кафеавиот ориз.
Од друга страна, тие се отстрануваат при преработката на белиот ориз. Тоа значи дека иако кафеавиот ориз има повеќе влакна и хранливи материи, тој има и поголема доза на арсен.
Ова не значи дека треба целосно да избегнувате да јадете кафеав ориз. Истражувачите препорачуваат едноставни методи кои можат да ја намалат содржината на арсен, како темелно испирање на оризот.