Често се дебатира за тоа колку јајцата се здрави или нездрави.
Студија од 2019 година објавена во JAMA покажа дека јадењето премногу јајца е поврзано со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести и смртност од сите причини.
Од друга страна, една студија од 2022 година објавена во списанието Nutrients вели дека „холестеролот во храната не е причина за загриженост за ризикот од развој на кардиоваскуларни болести“, што значи дека „храната означена како извор на висок холестерол, вклучително и јајцата, може да биде корисна поради нејзините хранливи материи“.
Покрај тоа, понекогаш наидуваме на совет дека доколку сакаме да избегнеме потенцијални здравствени проблеми, треба да ја консумираме само белката, а не целото јајце. Дали тоа има смисла?
Според диететичарката Ејми С. Маргилес, белката од јајцето е околу 90 отсто вода и 10 отсто протеини.
„Тоа е висококвалитетен протеин, што значи дека го снабдува целосниот сет на есенцијални амино киселини за различни функции на телото“, вели таа за Living Fit.
Белата од јајце може да биде одлична храна за луѓето кои следат нискокалорична диета бидејќи една порција содржи помалку од 20 калории. Од друга страна, жолчката од големо јајце има околу 55 калории.
„Белката од јајце е корисна бидејќи обезбедува протеин албумин, кој ги гради и поправа ткивата на телото и го зајакнува имунолошкиот систем. Тој, исто така, помага во мобилизирање на супстанциите преку крвотокот, особено хормоните, ензимите, витамините и минералите, според Маргилес.
Зошто да јадете белки наместо цели јајца со жолчки?
Некои луѓе можеби не го сакаат вкусот на жолчката од јајце, додека на други можеби ќе им треба диета со малку маснотии. Тогаш белките се одличен избор.
„Жолчка од јајце содржи околу пет грама масти, вклучувајќи околу два грама заситени масти, што може да биде многу ако правите рецепт со повеќе јајца како омлет. Просечната голема жолчка од јајце содржи 210 милиграми холестерол. Ние знајте дека холестеролот во исхраната не е главниот проблем кога станува збор за следење на холестеролот, но омлет од три јајца обезбедува 630 милиграми холестерол, што е многу ако имате висок холестерол.Според Американското здружение за срце, луѓето изложени на ризик од срцеви заболувања, кои имаат дијабетес или кои имале срцев удар треба да обрнат големо внимание на количината на холестерол во вашата исхрана“, вели Маргилес.
Можете да јадете омлет од белка од јајце за појадок, ручек и вечера. Можете да додадете свеж или замрзнат зеленчук, сирење со малку маснотии или салса. На овој начин добивате нискокалоричен и добро избалансиран оброк.