Во овој случај, можете да бидете сигурни дека тоа веќе не е „свежо“ овошје и зеленчук и дека таквата храна има многу мала хранлива вредност.
Ако внимавате на исхраната, големи се шансите да избегнувате замрзната храна бидејќи верувате дека со замрзнувањето ја губи својата хранлива вредност. Сепак, резултатите од истражувањето за свежа и замрзната храна може да ве изненадат.
Замрзнатата храна може да биде многу богата со хранливи материи, но општо е познато дека природната и свежата храна генерално се поздрави и многу попривлечни за јадење. Нутритивната вредност зависи од неколку различни фактори, а замрзнатата храна понекогаш е подобра опција. Еве неколку совети како да го направите вашиот избор што е можно пологичен.
Доколку купувате свежа храна, како овошје и зеленчук, во супермаркетите, треба да знаете дека овие овошја често се берат пред да созреат и дека имаат долг пат до полиците, особено кога станува збор за егзотичното овошје.
За време на патување и стоењето неколку недели на полиците, ваквата „свежа“ храна може да изгуби и до 50 проценти од својата хранлива вредност.
Штом се оберат незрелите плодови овошје и зеленчук, тие брзо почнуваат да ги губат хранливите материи и антиоксиданси.
Дали знаевте, на пример, дека спанаќот губи 100 отсто од својот витамин Ц откако ќе стои на собна температура една недела? Доколку тоа време го мине во фрижидер изгубил до 75 отсто, а во замрзнувачот само 30 отсто од овој важен антиоксиданс. Значи, свежото не е секогаш подобро.
Кога станува збор за купување на свежо овошје и зеленчук, најдобро е да имате сопствена градина или да купите домашно овошје и зеленчук, кои многу брзо ќе стасаат на вашата маса по берењето или вадењето од земја.
И не заборавајте да јадете секогаш свежо во текот на сезоната. Во спротивно, изберете замрзнато.
Овошјето и зеленчукот избрани за замрзнување се собираат на врвот на зрелоста и обично се изложени на процесот на замрзнување во рок од два часа.
Сето тоа со цел да се зачува максималната хранлива вредност. Овој процес се нарекува процес на брзо замрзнување.
Иако е точно дека некои хранливи материи, како што се витамините, ослабуваат и губат при замрзнувањето, повеќето од нив се сепак добро сочувани и остануваат „заклучени“ во замрзнатото овошје.
Истражувањата покажаа дека замрзнатиот зеленчук и овошје се поздрав избор од оној кој поминал долг пат со авион, брод или камион, а кој извесно време стои во магацин или на полиците на продавниците.
Исто така, замрзнатото овошје и зеленчук се подобар избор доколку ги купувате надвор од сезоната. Студиите зборуваат во прилог на замрзнатата брокула, брокулата, па дури и боровинките.
Студијата која ги споредувала свежата и замрзнатата храна открила повисоки нивоа на витамин Ц и бета-каротен во замрзнатата брокула.
Истото важи и за замрзнатите боровинки, каде што ќе најдете многу повеќе полифеноли и антоцијани од оние што старееле пред да стигнат до вашата трпеза.
Студијата од 2013 година спроведена на Универзитетот во Џорџија покажа дека свежото и замрзнатото овошје и зеленчук имаат приближно иста хранлива вредност првиот ден по купувањето.
Но, по пет дена во фрижидер, свежото овошје и зеленчук имаат помалку витамини Ц и А и пониски нивоа на фолати од замрзнатите.