Историчарите велат дека краставицата е стара повеќе од 6 илјади години, а кај нас дошла од Индија. Всушност, краставицата припаѓа на родот Cucurbitaceae, а ние го јадеме неговиот плод буквално зелен – незрел.
Но, токму оваа незрелост ја дава предноста на витамините за краставиците, а до 30% од витамините и минералите се губат како што стареат краставиците.
Краставиците се 97% вода, но течноста се смета за жива и здрава. Во својот состав има минерални соли, кои се корисни за црниот дроб, бубрезите и срцето. Краставицата е богата со витамини А, Е, ПП и Ц, манган, молибден, магнезиум, цинк, бакар, калиум, калциум, фолна киселина, натриум, железо, фосфор, хлор, алуминиум, флуор, кобалт и јод.
Придобивки од краставицата
Краставиците се широко користени за козметички цели. Маската од краставица го намалува отокот, ја осветлува кожата, ја храни со влага, помага да се отстрани пигментацијата, го зајакнува коренот на косата.
Кој треба да внимава?
Секој што има хронични заболувања на гастроинтестиналниот тракт треба да внимава со консумирањето краставици, бидејќи ја зголемуваат киселоста на желудникот и може да предизвикаат болка и надуеност.