Состојки
Тесто:
250 гр брашно
100 гр шеќер
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
80 гр маргарин или путер
1 јајце
ФИЛ
500 мл млеко
2 пудинзи од ванила
200 гр шеќер
800 г милерама
Дополнително:
овошје по желба
1 прелив за торта
малку шлаг за украсување
1. Во сад ставете брашно измешано со прашок за пециво, шеќер, ванилин шеќер, омекнат маргарин или путер и јајце и ставете сè заедно. Нема потреба да се става во фрижидер.
2. Тестото развлечете го на масна хартија.
3. Пренесете го во калап (26 см) што претходно сте го подмачкале и брашно го набрашнувате и од дното и од страните. Внимателно поставете го тестото, и ако пукне некаде, лесно ќе го поправите со прстите. Отстранете го вишокот што излегува над обрачот.
4. Изматете ги пудингот и шеќерот со малку млеко, и оставете го остатокот од млекото да се готви.
5. Истурете го подготвениот пудинг во вареното млеко и варете го на средна топлина додека не стане густ.
6. Веднаш штом тргнете од оган, додадете мелница, обединете се.
7. Веднаш истурете во подготвениот калап со тестото.
8. Можете исто така да го распоредите посакуваното овошје по желба.
9. Ставете сè заедно да се пече во загреана рерна на 170 степени 70 минути.
10. Оставете да се олади на собна температура, а потоа подгответе го преливот како што е опишано на задниот дел од вреќата и можете веднаш да го прелиете со тортата, па да го ставите во фрижидер.
11. Оставете ја тортата во фрижидер преку ноќ и следниот ден полека одвојте ги страните на обрачот со нож. Пренесете ја тортата во плех со поголема шпатула или нешто друго што треба да покриете што е можно повеќе од дното на тортата. Само полека и нема да пука.