Иако не звучи многу примабливо, овој рецепт вреди да се подготви и проба, бидејќи нели за вкусови не се дискутира.
Состојки:
кромид – 4 главици
сол – 1 лажиче
маслиново масло – 4 лажици
оригано – 1 лажиче
лук во прав – 1 лажиче
црвен пипер – 1 лажиче
рузмарин – неколку листови
Подготовка: Излупете го кромидот, изрендајте ја лушпата и исцедете го сокот. Внатрешниот дел оставете го. Измијте со ладна вода и ставете ја секоја глава на лист алуминиумска фолија. Исечете ја секоја глава на четири дела, не одете до крај. Потоа направете уште неколку дупки. Истурете една лажица маслиново масло над секој кромид и посипете со сол, бибер, лук во прав и малку оригано.
Преклопете со алуминиумската фолија и ставете го кромидот во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.