Состојки:
Готови кори за лазања
малку маслиново масло
100 грама рендан пармезан или сирење
За фил:
200 грама бело сирење (фета или моцарела)
2-3 лажици маслиново масло
400 грама кора од домати
400 грама млад “бебе” спанаќ
За бешамел сос:
100 грама путер
100 грама брашно
1 литар ладно млеко
5 лажици рендан пармезан
4 јајца
со и бибер
Подготовка:
Излупениот домат пржете го на маслиново масло додека не испари течноста.
Исчистете го спанаќот, измијте го и сварете го кратко во солена вода. Изладете го, па ситно исечкајте го.
За сосот бешамел, промешајте го брашното во малку млеко (како кога готвите пудинг) и истурете го во загреано не ферментирано млеко, па варете го околу 5 минути, мешајќи. Додадете путер, сол и малку бибер. Кога сосот бешамел ќе се олади малку, промешајте ги изматените јајца, пармезанот и спанаќот и меленото бело сирење.
На дното на подмачканата огноотпорна чинија наредете кора по кора. Истурете ги со малку излупен домат и потоа сос од бешамел со спанаќ и сирење. Повторете го процесот и завршете со кора над која треба да ставите само излупен домат и пармезан или сирење.
Ставете го во загреана рерна, и печете на 180 степени околу 40 минути.