Лесна и неодолива баунти торта

Оние кои уживаат во спојот на чоколадо и кокос нема воопшто да се двоумат за вкусот на оваа торта.
Неодоливата комбинација на темно чоколадо и кокос ќе ве освои веднаш, а лесниот начин на подготовка ќе ве натера веднаш да влезете во кујна.
За оваа баунти торта се потребни неколку состојки и не бара многу вештини, па тешко дека нема да ви се погоди.


Тортата која ќе ви стане омилен рецепт на вас и вашите најблиски:
Потребни состојки:
За тесто:
9 белки + прстофат сол
300g шеќер
210g кокосово брашно
За фил:
300g темно чоколадо
120g шеќер
9 жолчки
300g маскарпоне (пожелно наместо путер)
Малку рум по желба
Начин на подготовка:
Во сад матете ги белките со малку сол и постепено додавајте го шеќерот. Потоа додадете го кокосовото брашно и нежно промешајте. Во плех за печење на масна хартија истурете ја смесата. Ставете да се пече на 130˚С додека не стане сува, но внимавајте да остане светла.
За филот, на пареа матете жолчки заедно со шеќерпт и румот, а кога смесата ќе се згусне и ќе добие светла боја, додадете го сечканото чоколадо и тргнете од оган.
Оставете неколку минути топлината од филот да го стопи чоколадото, па потоа промешајте. Кога ќе се излади филот додадете го маскарпонето или путерот.
Тестото исечете го на 3 кори кои ќе ги редите една врз друга, а измеѓу мачкајте од филот.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.