Лесно за правење, а вкусно: Колач со вишни кој ќе го обожавате!

Многу вкусна торта, од која сигурно нема да останете само на едно парче …
За кората:
350 гр брашно
100 гр путер
50 гр шеќер
1 ќесичка ванилин шеќер
1,5 лажички прашок за пециво
1 јајце
100 гр павлака
За филот:
600 гр цреши
250 мл сок од цреша
100 гр шеќер
4 лажици густин
3 лажици вода
20 гр путер
1 прстофат мелено оревче


Кора: Ставете го брашното во сад. Путерот (од фрижидер) грубо изрендајте го во брашното. Ќе го направите ова без никакви проблеми ако го сролате путерот во брашно пред секое рендање. Со раце направете трошливо тесто со брашно и рендан путер. Додадете шеќер, ванилин шеќер, прашок за пециво и промешајте. Особено во мала чинија, комбинирајте ги јајцето и павлаката со матење. Додадете во брашното и замесете тесто. Пренесете го тестото на работната маса и поделете го на еден поголем дел (2/3 од тестото) и еден помал дел (1/3 од тестото). И двете теста завиткајте ги во проѕирна фолија, а потоа поголемиот дел оставете го во фрижидер, а помалиот дел во замрзнувач.
Полнење: Ставете замрзнати цреши во цедалка да се исцедат (по можност преку ноќ). Во соодветен сад ставете го сокот што се исцедил од црешите (ако немате 250 мл сок, додадете вода). Додадете шеќер, прстофат на морско оревче и густин растворени со три лажици вода. Промешајте и оставете да зоврие. Со постојано мешање, гответе го филот со жица за матење додека не се згусне. Кога ќе се згусне, тргнете го садот од оган, додадете го путерот и промешајте за да се стопи путерот. Потоа додадете цреши и измешајте сè добро. Покријте го филот со проѕирна фолија (ставете ја фолијата директно на филот за да не се прави кора) и оставете да се излади.
Поставете калап од 22 см со хартија за печење, одоздола и страни. Извадете го тестото од фрижидерот и ставете го на набрашнета површина. Посипете со брашно и развлечете го тестото за да биде пошироко од калапот. Користете сукало, пренесете го во калапот и формирајте ги рабовите да бидат високи 2-3 см. Исечете го вишокот тесто и оставете го настрана. Изладениот фил истурете го врз кората. Преку филот, откинете ги парчињата тесто што ви останаа од формирање на кора (нема да можете да го изрендате бидејќи е многу меко), а потоа грубо изрендајте го тестото од замрзнувачот.
Ставете го колачот да се пече, во загреана рерна, на 180 степени. Може да го печете и 40 минути во рерна со вентилатор.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.