Потребни се околу дваесет минути да зготвите и да подготвите здрав и вкусен оброк што ќе ве засити, а по што нема да имате непријатно чувство на тежина во стомакот.
Лососот е познат како одличен извор на протеини и омега-3 масни киселини. Покрај тоа, тој е богат со витамин Д, што е многу неопходно за нас, а ние често не добиваме доволно од тоа (затоа што витаминот Д се наоѓа во само неколку намирници, а најмногу го апсорбираме преку сончевите зраци). Лососот исто така треба да се јаде заради високата содржина на калиум и селен, кои придонесуваат за правилно функционирање на мозокот и кардиоваскуларниот систем.
Покрај сето ова, оваа вкусна морска риба крие многу други хранливи материи, па затоа треба да биде на вашето мени колку што е можно почесто. Во комбинација со црвено песто, целата полнота на неговиот вкус доаѓа до израз, а целиот ручек можете да го подготвите за помалку од половина час.
Лосос со црвен песто сос
Состојки:
4 филети од лосос
2 чешниња лук
3 печени пиперки (црвени)
сол
10 бадеми
1 лажичка маслиново масло (за песто)
1 лажичка доматна паста
зачини по ваш избор (бибер, босилек, оригано)
1 лимон исечен на парчиња (за украсување)
Подготовка: Посолете ги филетите од лосос со морска сол, а потоа ставете ги во загреана тава за скара (може да се сервира и во обична тава). Наредете ги парчињата така што кожата е на горната страна. На високи температури, кожата се намалува, така што печење секогаш треба да започне од страната каде што е чистото месо. Пржете ја рибата на висока температура околу четири минути, од една страна, а потоа превртете ја и печете ја и од другата страна. Во меѓувреме, подгответе го црвениот песто сос. Исечете ги и посолете ги пиперките, а потоа измешајте ги со лук, бадеми, маслиново масло и лажичка доматна паста. Кога сосот е комбинирам, истурете го над рибата и гарнирајте со парчиња лимон. Со лосос подготвен на овој начин, можете да послужите зелена салата со бор ореви, медитеранска салата со домати, кромид и фета или која било друга свежа салата. Пријатно јадење!