Малку поинаков рецепт за многу повкусен грашок

Домаќинките велат дека нема ништо поедноставно од готвење грашок. Отворете кесичка со замрзнат зеленчук, истурете ја во врела вода, оставете да се вари неколку минути, па исцедете ја и зачинете.
Можеби сте од оние кои го подготвуваат на старомоден начин. Најпрво се динста малку кримид и лук, па морков и на крај се додава грашокот и се варат додека не дојде на ред запршката. На крај богато запржете и послужете. Сега нутриционистите имаат сосема нов предлог. Во топла тава растопете малку путер, додадете го замрзнатиот грашок и поклопете, па динстајте на тивок оган во сопствената течност.

Путерот е најважната состојка во овој рецепт за грашок, бидејќи му дава посебен вкус, но треба да додадете и една лажица шеќер, па ќе добиете вистински специјалитет. Десет минути подоцна можете да додадете зачини по желба. Посебно добро одат лукот и копарот. Со оваа подготовка на грашок заштедувате хранливи материи кои инаку би ги изгубиле со брзо готвење во зовриена вода.
Исто така, ги избегнувате лошите последици од пржениот лук и запршката врз желудникот и целиот дигестивен систем. Вака подготвениот грашок може да се послужи како прилог со месо или како главно јадење, со додавање на пржени јајца, компири и салата.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.