Манастирска пита со суво грозје: Совршен десерт за оние кои постат

Во деновите кога се пости на вода е прилично тешко да се направи разновидно мени, особено кога станува збор за сладокусците.


Но, оваа пита е како создадена за тие денови!
Потребни состојки:

  • 500 гр. брашно
  • 100 гр. шеќер
  • 500 мл. млака вода
  • 1/2 шолја суво грозје
  • 6 лажици џем од кајсија
  • сок и рендана кора од еден портокал
  • 1/2 лажиче прашок за печиво
  • 1 лажиче сода бикарбона
  • рендана кора од лимон
  • 1/2 лажиче цимет
    Начин на подготовка:
    Вклучете ја рерната да се загрее на 180 Целзиусови степени.
    Во подлабок сад ставете го брашното, прашокот за печиво и содата и измешајте за да се соедини.
    Потоа, по ред додајте суво грозје, рендана кора од лимон и портокал, цимет, сок од портокал и вода, па сето тоа добро измешајте го со лажица.
    Обложете тркалезен калап со пречник од 28 центиметри со хартија за печење, ставете ја смесата за питата и израмнете ја со лажица. Печете околу 30 минути.
    Кога ќе се испече, извадете ја од калапот и оставете ја да се излади, а потоа пресечете ја по должина на две кори, па долната премачкајте ја со џем.
    Потоа преклопете со горната кора, а пред послужување на колачот, по желба, посипете го со шеќер во прав.
Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.