Оваа освежувачка торта со маскарпоне и бисквити е брза опција кога сакате нешто слатко и не мора да чекате премногу долго за да ја направите.
Маскарпоне торта со бисквити – лесна за правење, но и за јадење
Потребни состојки:
300 грама интегрални бисквити
125 грама путер
150 грама чоколадо за готвење
300 грама маскарпоне
300 милилитри слатка павлака
40 грама шеќер во прав
екстракт од ванила
15 чоколадни орео колачиња
рендано чоколадо за декорирање
Начин на подготовка:
Измешајте ги мелените бисквити и стопениот путер. Обложете калап за торта со хартија за печење и ставете ја смесата. Растопете го чоколадото за готвење на пареа, прелијте ја смесата и ставете ја во фрижидер додека не стврдне.
Измешајте ја павлаката, додајте ги маскарпонето, шеќерот во прав, екстрактот од ванила, десетина сечкани орео колачиња и измешајте. Истурете го кремот врз основата и ставете ја тортата во фрижидер 3 часа. Потоа, извадете ја од калапот, отстранете ја хартијата и украсете со рендано чоколадо и со преостанатите орео колачиња.