Јапонските палачинки се толку меки што многумина ги нарекуваат палачинки суфле, а овој основен рецепт сличен на оној за американските палачинки може да се збогати на безброј начини: наполнете ги со џем или крем со шприц, послужете ги посипани со сирупи и преливи, соединете ги со сезонско овошје..
Состојки:
200 грама брашно
3 лажици кристален шеќер
2 лажички прашок за пециво
половина лажичка сол
300 милилитри млеко
половина лажичка екстракт од ванила
2 јајца
Подготовка
Одделете ги жолчките од белките, па изматете ги со жица. Потоа додадете брашно, прашок за пециво, сол, екстракт од ванила и млеко. Сè добро измешајте.
Во посебен сад со миксер изматете ги белките, постепено додавајќи шеќер, па многу внимателно соединете ги со смесата од жолчките и брашното. Промешајте со шпатула, па истурете ја смесата во шприц за пециво.
Подмачкајте ја тавата со масло и оставете ја да се загрее, па кога ќе се загрее, истурете ја смесата во мала лажичка и по некое време превртете ја. Доколку имате прстенест калап за пржење во тавче, задолжително истурете ја смесата внатре, бидејќи така ќе им се даде максимална висина на палачинките.