Направете вкусна штрудла од јаболка.
Состојки:
пакување лиснато тесто
четири кисели јаболка
200 гр шеќер
150 гр суво грозје
јајце
60 мл млеко
шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Одмрзнете го лиснатото тесто. Јаболкото излупете го и исечкајте го на коцки, додадете шеќер и суво грозје и оставете го да отстои малку.
Намачкајте го лиснатото тесто, а потоа намачкајте ја смесата со јаболката по целата должина. Свиткајте ги рабовите така што ќе формирате форма на штрудла. Јајцето и млекото изматете ги, па премачкајте ја штрудлата.
Се пече во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути или додека не порумени. Оставете ја штрудлата малку да се излади, исечете ја и посипете со шеќер во прав.