Целосната елиминација на супстанцијата што се појавува природно во нашата исхрана, исто така може да биде опасна, вели францускиот лекар Џими Мохамед.
Овој макронутриент е неопходен за добро функционирање на мозокот. Додека апелите да се одлучите за поздрава храна и да се исклучи белиот шеќер продолжуваат да се размножуваат, Мухамед предупредува дека не е добро целосно да се откажеме од производи богати со овие јаглени хидрати.
„Во мода е диета без шеќер со слоган: детоксикација на организмот од шеќер. Но, во овој тежок период не го советувам тоа“ – вели специјалистот.
Шеќерот е неопходен за мозокот
Причината што шеќерот е поштеден од прогонства е тоа што е неопходен за правилно функционирање на нашето тело. Дава енергија на клетките, особено на оние во мозокот, што претставува два процента од нашата тежина, но бара 25 проценти од вкупната потрошувачка на енергија, додаде докторот.
Засладувачите се алтернатива
Мухамед исто така рече дека ако се обидете да го елиминирате белиот шеќер, кафеавиот шеќер и сирупите како агаве – кои се штетни и чија потрошувачка дефинитивно треба да ја ограничите – може да создадете „чувство на фрустрација“. Во овој поглед, тој препорача цимет како алтернатива.
„Циметот има слатка нота, но нема шеќер, што го намалува импулсот да се посегне за засладувач“ – рече специјалистот. Покрај тоа, тој ви помага да спиете добро.
Шеќер во умерени количини
Иако не е опасно кога се консумира во умерени количини, вишокот шеќер и другите засладувачи можат да создадат зависност затоа што го активираат производството на допамин и создаваат маѓепсан круг во нашиот мозок, рече Мухамед. Покрај тоа, потребно е да се знае разликата помеѓу добрите и лошите шеќери. На пример, алкохолот може да предизвика проблеми со варењето ако се консумира премногу, рече лекарот. Изворот на квалитетни шеќери е овошјето и зеленчукот.